Een vijandige overname van Botox-fabrikant Allergan door de Canadese branchegenoot Valeant lijkt dichterbij te komen.

Activistisch belegger Bill Ackman liet maandag in een interview weten dat hij uit eerdere gesprekken met de grote aandeelhouders van Allegan heeft begrepen dat zij tevreden zijn met een bod van in totaal 180 dollar per aandeel.

Dat is ook het niveau waarop het bod nu staat, nadat Valeant eind mei het aandeel dat het in contanten biedt, verhoogde.

Valeant biedt nu 72 dollar per aandeel in cash en daarnaast 0,83 eigen aandeel per aandeel Allergan. Daarmee komt de waarde van het totale bod op Allergan op ruim 53 miljard dollar.

Steun

Volgens Ackman, die zelf bijna 10 procent van Allergan bezit en samen optrekt met Valeant, hebben andere aandeelhouders aangegeven een bod te steunen als die op 180 dollar per aandeel zou komen. De gesprekken vonden wel plaats voordat Valeant zijn bieding tot dat niveau optrok.

Beschermingsconstructie

Het bestuur van Allergan heeft tot nu toe de avances van Valeant, dat in april zijn eerste bod van in totaal 46 miljard dollar op tafel legde, resoluut afgeslagen.

Het bedrijf wapende zich tegen een eventuele vijandige overname door een beschermingsconstructie op te werpen, waarbij bestaande aandeelhouders meer stemrecht krijgen zodra een investeerder meer dan 10 procent van de stemmen in handen krijgt.