De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met winsten het weekeinde ingegaan, waarmee Wall Street de recordreeks voortzette.

De stemming werd gesteund door een iets sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport, wat het optimisme over de Amerikaanse economie verder versterkte.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,5 procent hoger op 16.924,28 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot het nieuwe record van 1949,44 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,6 procent tot 4321,40 punten.

Voor opening van de markt bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in mei met 217.000 banen is gegroeid. Economen rekenden in doorsnee op 215.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

De werkloosheid bleef vorige maand stabiel op 6,3 procent van de beroepsbevolking. Inmiddels zijn nu alle banen die verloren zijn gegaan in de VS sinds de financiële crisis, weer teruggewonnen.

Bank of America

Bank of America tekende een winst op van 1 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal voert de bank gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de betaling van een boete van ten minste 12 miljard dollar voor de verkoop van misleidende hypotheekproducten vóór de financiële crisis in 2008.

Het aandeel Hertz Global Holdings zakte 9,1 procent in waarde. Het autoverhuurbedrijf kondigde aan de resultaten over 2011 tot 2013 te moeten herzien vanwege boekhoudkundige problemen in de afgelopen jaren.

Kledingketen Gap ging ruim 2 procent omhoog. De verkoop in mei viel sterker uit dan analisten hadden verwacht.

De producent van zware mijnbouwmachines Joy Global steeg 3,9 procent, na de publicatie van sterke kwartaalcijfers. Verder werd geprofiteerd van een adviesverhoging. Donderdag won het aandeel al 6,7 procent.

S&P

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's maakte vrijdag bekend de kredietwaardering van de VS te handhaven op AA+ met een positief vooruitzicht.

De euro was 1,3642 dollar waard, tegen 1,3640 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 102,76 dollar. Brentolie was vrijwel onveranderd op 108,77 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven