Europese mededingingsautoriteiten staan op het punt de overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus door het Spaanse Telefónica goed te keuren. 

Dat meldt The Wall Street Journal vrijdag op basis van meerdere bronnen. 

De koers van KPN steeg vrijdagmiddag met bijna vijf procent. Eerder op de dag werd al bekend dat Telefónica aan een deal met drie kleinere telecombedrijven werkt over de overdracht van netwerkcapaciteit in Duitsland. Daarmee wil het Spaanse concern de Europese Commissie tot goedkeuring verleiden. Volgens de bronnen zijn de aanpassingen die Telefónica voorstelt in goede aarde gevallen bij de commissie. 

De Europese Commissie doet momenteel intensief onderzoek naar de verkoop, die KPN 8,6 miljard euro in cash en aandelen moet opleveren. Eerder liet de commissie al weten te vrezen voor wegvallen van concurrentie op de markt. Na de fusie daalt het aantal mobiele aanbieders van vier naar drie, wat gevolgen voor de prijzen op de markt kan hebben. 

Uiterlijk 10 juli neemt Brussel een beslissing. Als eurocommissaris Joaquín Almunia de overname goedkeurt, moeten de 27 andere eurocommissarissen hun zegen nog geven. Meestal is dat slechts een formaliteit.