De AEX-index van de beurs in Amsterdam is vrijdag opnieuw met winst gesloten, na de plussen van een dag eerder in navolging van de rentestappen van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Beleggers reageerden vrijdag positief op een meevallend banencijfer uit de Verenigde Staten.

De AEX eindigde 0,6 procent hoger op 413,26 punten. De hoofdindex van Beursplein 5 bereikte tussentijds met 413,28 punten het hoogste niveau van het jaar. De MidKap klom 0,8 procent tot 672,83 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent vooruit.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in mei met 217.000 banen is gegroeid. Economen rekenden gemiddeld op 215.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De werkloosheid bleef vorige maand stabiel op 6,3 procent.

Telecom

Telecomconcern KPN was een opvallende stijger en stond met een plus van bijna 5 procent bovenaan de AEX. Volgens marktkenner Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments, lijken beleggers erop te vertrouwen dat de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica doorgaat. ASML dikte 1,6 procent aan. De chipmachinefabrikant heeft volgens analisten een ''bemoedigende'' update gegeven over de voortgang met zijn EUV-technologie.

Het aandeel Imtech is vrijdag op de Amsterdamse beurs een 'pennystock' geworden. De technisch dienstverlener zakte in de MidKap 5 procent tot 96 eurocent en werd daardoor formeel een centenfonds. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI klom 0,8 procent nadat was gebleken dat de Amerikaanse bank JPMorgan Chase zijn belang in het bedrijf flink heeft uitgebreid.

Bankentoezicht

In Parijs steeg BNP Paribas 0,8 procent. De bankentoezichthouder in New York eist het vertrek van een belangrijke bestuurder van de Franse bank. Dat is één van de onderdelen van een schikking waarover BNP Paribas gesprekken voert. De Amerikanen dreigen de bank een boete te geven van ruim 7 miljard euro vanwege de schending van handelssancties.

De euro werd vrijdag weer wat sterker ondanks de renteverlaging van de ECB op donderdag. De munt was 1,3640 dollar waard, tegen 1,3618 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 102,41 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 108,59 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven