De Amerikaanse boete voor de Franse bank BNP Paribas voor het schenden van sancties valt mogelijk nog hoger uit.

Dat meldt het Britse persbureau Reuters vrijdag. 

Volgens ingewijden zou het Amerikaanse ministerie van justitie BNP een boete van 16 miljard dollar (11,7 miljard euro) willen opleggen. In eerdere berichten werd nog gesproken over een bedrag van 10 miljard dollar. 

Het hoge bedrag zou vooral bedoeld zijn als onderhandelingstactiek, zo melden de bronnen. BNP zou namelijk slechts een boete van zo'n 1 miljard dollar willen betalen en de Amerikanen zouden de bank op deze manier willen laten weten dat het menens is. BNP en het ministerie van justitie wilden niet op de berichten reageren. 

Hoogste boete

Als de Amerikanen de bank werkelijk een boete van 16 miljard zouden opleggen, dan is dat de hoegste boete voor een bank ooit. Tot op heden is de schikking van JP Morgan Chase van 13 miljard het record. De bank kreeg die boete vorig jaar vanwege de verkoop van rommelhypotheken. 

BNP Paribas ligt in de Verenigde Staten onder vuur omdat de bank handelssancties tegen Iran en Sudan zou hebben geschonden.

Opstappen

Vrijdag werd ook bekend dat het hoofd van het Financial Services Department in New York, Benjamin Lawsky, eist dat een van de topmannen opstapt. Zo meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Het vertrek van topman Georges Chodron de Courcel, coo van de bank, zou onderdeel zijn van de schikking waar BNP over onderhandelt met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De bank schikt vanwege het schenden van sancties tegen onder andere Iran en Sudan. Behalve Chodron de Courcel zouden volgens Lawsky nog dertien andere medewerkers van de bank ontslagen moeten worden.

Disproportioneel

Eerder werd al bekend dat de bank mogelijk een boete krijgt opgelegd van 7,3 miljard euro. De Franse regering noemde de hoogte van de boete eerder deze week "onredelijk en disproportioneel".

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius kondigde aan dat zijn land er alles aan zal doen om de belangen van BNP Paribas te verdedigen.