Autofabrikant General Motors (GM) heeft 15 mensen ontslagen na een intern onderzoek naar de technische mankementen die de wagens van de fabrikant in de afgelopen jaren vertoonden.

Dat zei GM-topvrouw Mary Barra donderdag. Omdat de problemen te laat werden onderkend, kwamen zeker 13 mensen om het leven.

Barra liet weten dat het onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake was van ''incompetentie en nalatigheid'' en bood nogmaals excuses aan voor de incidenten.

Uit de studie bleek verder dat de topvrouw, die eind vorig jaar aan het roer van GM kwam te staan, zelf niet heeft geweten van de problemen en daarom ook niet verantwoordelijk is voor de gevolgen.

Airbags

GM haalde begin dit jaar 1,6 miljoen auto's terug vanwege problemen met de airbags en het ontstekingsmechanisme. Het autoconcern zou de problemen jarenlang hebben genegeerd, waardoor doden en gewonden zijn gevallen. Barra sprak van een ''unieke opvolging van fouten'' en een ''foute diagnose''.

De onderneming kondigde dit jaar nog meerdere terugroepacties voor miljoenen andere modellen aan, maar de problemen die aan deze acties ten grondslag liggen hebben tot nu toe niet geleid tot ongevallen waarbij slachtoffers zijn gevallen.

Schadevergoeding

De Amerikaanse autogigant maakte verder bekend families van slachtoffers van gebrekkige auto's een schadevergoeding te gaan betalen.

Vorige maand moest GM al een boete van 35 miljoen dollar (25,8 miljoen euro) betalen voor de lakse afhandeling. De technische problemen met het contactslot deden zich voor bij meerdere modellen, waaronder de Chevrolet Malibu. Advocaten van slachtoffers gaan niet uit van dertien dodelijke slachtoffers, maar van ten minste zestig.

Het donderdag aangekondigde compensatieprogramma wordt in augustus van kracht.