De forse stappen die de Europese Centrale Bank (ECB) zet om de inflatie en economische groei in de eurozone aan te zwengelen, werden donderdag ook aan de overzijde van de Atlantische Oceaan goed ontvangen. 

De beursgraadmeters op Wall Street gingen overtuigend omhoog.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 16.836,11 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,7 procent tot 1940,46 punten. Voor beide indices is dat een nieuw record. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,1 procent omhoog tot 4296,23 punten.

Na ECB-president Mario Draghi gaf ook de invloedrijke hedgefondsmanager David Tepper de aandelenhandel een impuls. Hij zei tegen de beurszender CNBC dat de ECB zijn zorgen over de financiële markten heeft ,,verlicht''. Vorige maand waarschuwde hij nog dat aandelen te duur zouden zijn.

Verder zijn beleggers in de Verenigde Staten in afwachting van het belangrijke maandrapport van de overheid over de arbeidsmarkt, dat vrijdag verschijnt. Verwacht wordt dat er in mei, afgezien van de agrarische sector, 215.000 banen bij zijn gekomen. Het banencijfer van salarisstrookverwerker ADP viel woensdag evenwel tegen.

De fabrikant van zware machines Caterpillar was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 2,5 procent. Softwareconcern Microsoft volgde met een plus van 2,2 procent. Onderaan bij de hoofdfondsen stond zorgverzekeraar UnitedHealth met een verlies van 0,9 procent.

General Motors

General Motors (GM) daalde 0,7 procent in waarde. Het autoconcern maakte de resultaten bekend van een intern onderzoek naar technische mankementen aan zijn wagens. Die leidden de afgelopen jaren tot ongelukken met in totaal 13 doden. Er was sprake van ,,nalatigheid en incompetentie'', aldus GM, dat daarom 15 werknemers heeft ontslagen.

De euro was 1,3663 dollar waard, tegen 1,3618 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie van 159 liter zakte op de termijnmarkt 0,1 procent tot 102,50 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 0,5 procent duurder en bracht per vat 108,89 dollar op.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven