De Europese aandelenmarkten reageerden donderdag positief op de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de lage inflatie in de eurozone aan te jagen. 

Zonder dat sprake was van al te grote euforie over de historische rentestappen, sloten de meeste graadmeters met winst.

In Amsterdam eindigde de leidende AEX-index 0,7 procent hoger op 410,97 punten en steeg de MidKap 0,5 procent tot 667,82 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen 1,1 en 0,2 procent. In Londen, waar de Bank of England (BoE) zijn monetaire beleid onveranderd liet, daalde de FTSE 0,1 procent.

Het belangrijkste Europese rentetarief gaat van 0,25 procent naar het historisch lage niveau van 0,15 procent. Ook moeten banken voortaan betalen om hun geld bij de ECB te stallen. De centrale bank stelt bovendien extra leningen beschikbaar aan banken om de kredietverlening aan te jagen. Dat moet leiden tot een sterkere vraag en stijgende prijzen.

De ruimere en goedkopere leenmogelijkheden voor banken leidde tot hogere koersen van financiële fondsen. ING was met een plus van 2,4 procent een van de sterkste stijgers in de AEX. De bank maakte voorbeurs ook al bekend dat verzekeraar Nationale-Nederlanden mogelijk binnen 2 maanden naar de beurs wordt gebracht.

SBM Offshore

De grote verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen was SBM Offshore met een verlies van 1 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat het Amerikaanse onderzoeksbureau CFRA twijfelt over de resultaten die de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie over 2013 rapporteerde.

In Londen raakte internetkledingwinkel Asos 31 procent aan beurswaarde kwijt na een winstwaarschuwing. Rémy Cointreau daalde in Parijs 0,5 procent. De winst van het Franse drankenconcern stond in het afgelopen boekjaar flink onder druk, maar de onderneming denkt in het lopende jaar de weg omhoog weer te hebben gevonden.

De euro was 1,3618 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 102,32 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, en bracht per vat 108,34 dollar op.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven