ING brengt zijn verzekeringstak Nationale-Nederlanden (NN) snel naar de beurs. 

Het financiële concern bevestigde donderdag de plannen voor een notering van een minderheidsbelang, binnen twee maanden, als de marktomstandigheden het toelaten.

Voor eind december 2015 moet meer dan 50 procent van NN in Amsterdam genoteerd zijn, terwijl heel de verzekeraar eind 2016 gedesinvesteerd moet zijn.

NN bestaat uit de Europese verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING en Nationale-Nederlanden. De afsplitsing van deze onderdelen werd door de Europese Commissie afgedwongen nadat ING in 2009 met overheidssteun overeind moest worden gehouden.

De aandelenuitgifte bestaat uit bestaande gewone aandelen van NN die momenteel volledig in handen zijn van ING. De bank wil een minderheidsbelang verkopen en zal na de beursgang een meerderheid in NN aanhouden.

Dividend

De af te splitsen verzekeringstak is van plan om een dividend uit te keren over de tweede helft van dit jaar van 175 miljoen euro. Dat dividend zal in 2015 betaald worden.

Het dividendbeleid van NN mikt voor 2015 en verder op een uitbetaling van 40 tot 50 procent van het netto operationeel resultaat uit voortgezette activiteiten.

Aziatisch

NG herhaalde donderdag dat NN een flinke investering krijgt van drie Aziatische partijen. De drie, RRJ, Temasek en SeaTown, investeren in totaal 1,275 miljard euro.

In ruil daarvoor krijgen zij zodra NN de stap naar de beurs zet een belang ter waarde van 150 miljoen euro en achtergestelde obligaties van ING ter waarde van 1,125 miljard euro die in verschillende delen kunnen worden omgezet in aandelen NN.

Cruciaal

"Met de beursgang van NN hebben we een groot gedeelte afgerond van het herpositioneren van ING als een pure bank", zegt Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING. ''De beursgang is een cruciale stap om een zelfstandige onderneming te worden."

Volgens Lard Friese, aanstaand topman van de verzekeraar, wil NN na de beursgang nog voor tweehonderd miljoen euro bezuinigen bij de Nederlandse tak. Dat heeft Lard Friese, de aanstaande topman van de verzekeraar, donderdag gezegd bij het toelichten van de aandelenuitgifte.

Met hoeveel ontslagen de bezuinigingsronde gepaard gaat, wilde Friese - nu nog werkzaam voor ING - niet zeggen.

Reorganisatie

De kostenbesparingen komen boven op de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro die in het najaar van 2012 al aangekondigd werden. Toen liet ING, het moederbedrijf van NN, weten voor eind 2014 zo'n 1350 van de zesduizend banen te willen schrappen bij de Nederlandse afdeling van de verzekeraar. Die reorganisatie verloopt volgens plan, aldus Friese.

De nieuwe bezuiniging van honderd miljoen euro moet voor het einde van 2016 zijn doorgevoerd. Of daarbij ook banen verdwijnen, liet de aanstaand topman niet weten.

"Bij reorganiseren gaat het gelukkig niet alleen om werknemers", aldus de Nederlander. Ook op het gebied van techniek en huisvesting kan Nationale-Nederlanden flink in de kosten snijden, aldus Friese.

Dit moet u weten over de beursgang van NN | 'NN wordt nieuwe dividendtopper'