Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore ligt onder vuur van CFRA, een invloedrijk Amerikaans onderzoeksbureau dat de wereld afspeurt naar boekhoudtrucs bij bedrijven. 

CFRA twijfelt over de resultaten die de Schiedamse bouwer van olieproductie- en opslagschepen over 2013 rapporteerde, meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

De krant is in het bezit van een rapport van CFRA. Daaruit blijkt dat de resultaten van SBM volgens de Amerikanen mogelijk zijn opgekrikt door eenmalige posten, zoals vrijgevallen voorzieningen, die slecht zouden zijn uitgelegd.

Het bureau maakt zich ook zorgen over de toegenomen post tegoeden bij SBM, terwijl het bedrijf tegelijkertijd minder geld apart lijkt te leggen voor wanbetalers.

Hedgefondsen

De Amerikanen, wiens bevindingen veel gebruikt worden door onder meer hedgefondsen, hebben SBM op hun lijst met 'biggest concerns’ oftewel grootste zorgen geplaatst.

SBM is het oneens met de conclusies van de Amerikanen, zo liet het bedrijf de krant weten. Financieel bestuurder Peter van Rossum stelde dat CFRA had moeten wachten met het rapport tot er contact was geweest.

Een afspraak met het management van SBM werd enige tijd terug echter geannuleerd, volgens Van Rossum door overmacht.

Overdreven

De kritiek is ''erg overdreven''. Dat stelt Theodoor Gilissen in een reactie op het rapport van CFRA dat wordt aangehaald door Het Financieele Dagblad.

CFRA stelt dat SBM zijn resultaten over 2013 heeft opgekrikt door eenmalige posten, zoals vrijgevallen voorzieningen, die slecht zouden zijn uitgelegd. Het bureau maakt zich ook zorgen over de toegenomen post tegoeden bij SBM, terwijl het bedrijf tegelijkertijd minder geld apart lijkt te leggen voor wanbetalers.

Volgens Theodoor Gilissen is die kritiek onterecht en licht SBM die posten juist uitgebreid toe in het jaarverslag en is er ook geen onduidelijkheid over de voorzieningen.

Het aandeel SBM noteerde om 11.37 uur 2,8 procent lager op 11,51 euro.