De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag iets lager gesloten. De andere Europese graadmeters kwamen ook nauwelijks van hun plaats. 

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent in de min op 408,07 punten. De MidKap stond 0,4 procent in de plus op 664,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. Frankfurt won 0,1 procent.

"Morgen wordt eindelijk duidelijk wat de centrale bank gaat doen om de lage inflatie te bestrijden. Of ECB-president Mario Draghi aan de hooggespannen marktverwachtingen zal voldoen, is echter nog maar de vraag'', zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Shell

Grootste daler in de AEX was olieconcern Shell, dat 1,2 procent verloor. De schade door de explosies en de brand bij Shell Moerdijk loopt volgens directeur Paul Buijsingh mogelijk in de miljoenen en het herstel gaat lang duren.

Pakketvervoerder TNT Express ging aan kop met een winst van zo'n 2,3 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux.

Bij de kleine bedrijven klom DPA Group 1,2 procent. De detacheerder neemt de activiteiten over van B-Able Group, een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van de beveiliging van bedrijfsgegevens.

Tesco

In Londen zakte Tesco zo'n 1,3 procent. De Britse supermarktketen heeft in de afgelopen drie maanden de slechtste omzetprestatie van deze eeuw neergezet. Bestuursvoorzitter Philip Clarke verwacht dat de marktomstandigheden moeilijk zullen blijven.

Volkswagen leverde in Frankfurt bijna 1,5 procent in. De Duitse autofabrikant wil maximaal 2 miljard euro ophalen door de uitgifte van aandelen. Volkswagen wil het geld gebruiken voor de verdere inlijving van vrachtwagenfabrikant Scania.

Euro

De euro was 1,3620 dollar waard, bijna evenveel als bij sluiting van de Europese markten op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 102,60 dollar.

Brentolie zakte 0,4 procent in prijs, tot 108,44 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven