De Duitse overheid overweegt via de staatsbank KfW een belang te nemen in het Franse industrieconcern Alstom, als een overname van de energie-activiteiten van het bedrijf door het Duitse Siemens doorgaat. 

Dat melden bronnen rond de plannen aan financieel persbureau Bloomberg.

Siemens zou de energietak van Alstom willen overnemen, terwijl Alstom dan de transportactiviteiten van het Duitse bedrijf krijgt. Daardoor zouden twee Europese giganten op energie- en transportgebied ontstaan.

Door via KfW een belang in Alstom te nemen, kan de Duitse overheid Siemens steunen bij zijn plannen. De investering van Berlijn zou wel op voorwaarde zijn dat de Franse overheid een vergelijkbaar belang in het concern neemt. Dat kan het land doen door aandelen Alstom te kopen van grootaandeelhouder Bouygues.

Het Amerikaanse General Electric (GE) heeft reeds een bod gedaan van ruim 12 miljard euro op de energiedivisie van Alstom. Siemens heeft gezegd voor 16 juni met een besluit over een eventueel tegenbod op Alstom te komen.

Airbus

Als Duitsland en Frankrijk samen een belang zouden nemen in Alstom ontstaat een vergelijkbare situatie als bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern Airbus. Daarin hebben beide landen ook een vergelijkbaar belang.

KfW bezit verder onder meer belangen in grote Duitse bedrijven als Deutsche Telekom en Deutsche Post.
 
De Duitse minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, heeft laten weten graag een Europese oplossing te zien voor Alstom. De Franse president François Hollande sprak begin dit jaar over de creatie van een ''energie-Airbus''.