Bain Capital zal ook na de voorgenomen beursgang van IMCD een belangrijke aandeelhouder van de chemicaliëndistributeur zijn. 

Dat zegt bestuursvoorzitter Piet van der Slikke dinsdag in een toelichting tegen AFN.

Bain Capital is sinds begin 2011 de belangrijkste aandeelhouder van het Rotterdamse bedrijf. Van der Slikke wilde niet zeggen hoe groot het belang van de investeerder is.

Over zijn eigen belang in IMCD of dat van het management liet hij zich evenmin uit. ''Daarvoor is het nog te vroeg. Die informatie wordt opgenomen in het prospectus.''

IMCD wil in de komende maanden naar de beurs in Amsterdam, een stap die het bedrijf in staat zal stellen de schuldenlast te verlagen en te groeien.

Volgens Van der Slikke zal de schuld na de beursgang tussen 250 en 275 miljoen euro liggen.

Kleintje

De onderneming deed in de afgelopen drie jaar vijftien overnames. Het bedrijf blijft naar kansen kijken. Vorig jaar nam IMCD bedrijven over in Indonesië en Brazilië.

Gezien de omzet van die partijen van 50 à 60 miljoen euro waren dat voor IMCD grote overnames. De recent afgerond aankoop van onderdelen van het Zweedse Jucker Pharma bestempelde de topman als ''een kleintje.''

Groei

''We willen zowel verdieping van de bestaande activiteiten als geografische groei'', aldus Van der Slikke. Overnames betaalt IMCD uit de kasstroom en uit een bankfaciliteit.

IMCD maakte dinsdagochtend bekend na de beursgang een zogeheten free float te verwachten van 350 à 500 miljoen euro.

Het bedrijf wil voor ongeveer 270 miljoen euro aan nieuwe aandelen en een onbekend aantal bestaande stukken noteren op het Damrak.