Sligro ontvouwde maandag op zijn capital markets day plannen om de resultaten in Nederland te verbeteren en om een top 3-speler te worden in België. SNS Securities en Rabobank achten de doelen haalbaar.

SNS verlaagde zijn advies overigens van buy naar accumulate na de sterke opmars van de koers in de afgelopen weken.

Volgens het effectenhuis heeft Sligro wat betreft de omzet een goed begin van het jaar achter de rug en is het nu tijd om de strategie verder in te vullen en de huidige activiteiten te verbeteren.

SNS meent dat de winstgevendheid van het onderdeel Delivery, momenteel ''aanzienlijk onder 5 procent'' relatief laag is. Met het oog op de concurrentie in dit segment zal het moeilijk zijn voor Sligro om de winstgevendheid binnen vijf jaar op 5 procent te krijgen ''maar een aanzienlijke verbetering is mogelijk''.

Toonaangevend

Rabobank meent dat Sligro de toonaangevende partij in de sector is die niet verslagen kan worden. Hoewel Sligro geen concrete prognose gaf, voelt de bank zich gesterkt in de eigen taxatie van een jaarlijkse ebita-groei van 8 à 10 procent. Bij Delivery verwacht Rabo circa 10 miljoen euro aan kostenbesparingen als gevolg van efficiënter werken.

Sligro als geheel kan in potentie het marktaandeel in Nederland opvoeren van 21 naar 30 procent, denkt Rabo. Kleine overnames zijn daarbij niet uitgesloten. In België bekleedt Sligro momenteel de 12de plek op de ranglijst met een marktaandeel van 1 procent.

Sligro noteerde vlak voor 10.00 uur 0,7 procent lager op 32,43 euro.