Als de Franse bank BNP Paribas een boete van omgerekend 7,3 miljard euro krijgt is dat onredelijk en disproportioneel. 

Dat zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dinsdag op tv-zender France 2, meldt het Britse persbureau Reuters dinsdag. De boete zou worden opgelegd vanwege het schenden van sancties tegen Iran en andere landen. 

Zakenkrant The Wall Street Journal meldde vorige week dat BNP Paribas in gesprek is met het Amerikaanse ministerie van justitie over een schikking. Volgens ingewijden vergen de onderhandelingen nog enkele weken.

"De boete moet proportioneel zijn en redelijk", citeert Reuters de minister. "Deze bedragen zijn dat niet." BNP Paribas zette afgelopen jaar al ruim 800 miljoen euro opzij in het kader van het onderzoek. Na het bericht van The Wall Street Journal is het aandeel BNP Paribas flink gekelderd. 

Fabius kondigde op de televisiezender aan dat zijn land er alles aan zal doen om de belangen van BNP Paribas te verdedigen. De Verenigde Staten moeten de zaak samen met de Fransen "als partner" afdoen, in plaats van alleen, vindt Fabius.

Gevaar

Als de Amerikanen het proces doorzetten, brengt dat mogelijk de vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie in gevaar, zo waarschuwde de minister verder. Die overeenkomst kan alleen worden gesloten als sprake is van "wederkerigheid". 

Als de Franse bank inderdaad ruim 7 miljard euro afdraagt aan de Amerikaanse autoriteiten is dat een van de hoogste schikkingen die een financiële instelling ooit heeft betaald.