Chemicaliëndistributeur IMCD wil in de komende maanden een beursnotering in Amsterdam realiseren. 

Het bedrijf maakte dinsdag bekend zowel bestaande aandelen als circa 270 miljoen euro aan nieuwe aandelen naar het Damrak te willen brengen.

Het slagen van de beoogde beursgang is afhankelijk van de marktomstandigheden, benadrukte IMCD. Na de beursintroductie zal er voor 350 tot 500 miljoen euro aan verhandelbare aandelen in omloop zijn.

Tegen welke koers de stukken naar de beurs worden gebracht, moet nog worden vastgesteld. IMCD wil met de opbrengst onder meer een deel van zijn schulden aflossen.

Het bedrijf, dat voluit Internatio-Müller Chemical Distribution heet, heeft ruim 1400 medewerkers wereldwijd en is actief in meer dan 30 landen in Europa, Afrika, Azië en in Brazilië.

IMCD handelt in een breed assortiment chemicaliën die onder meer worden gebruikt in de industrie, voeding, medicijnen en persoonlijke verzorgingsproducten.

IMCD, opgericht in 1995, wordt vanaf het begin geleid door bestuursvoorzitter Piet van der Slikke en financieel directeur Hans Kooijmans. In 2001 kwam het bedrijf in handen van het management en investeerder Bain Capital, de grootste aandeelhouder. IMCD haalde vorig jaar een omzet van 1,2 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 97 miljoen euro.

Verder groeien

Volgens Van der Slikke helpt de gewenste beursnotering IMCD om verder te groeien. In de afgelopen 3 jaar deed het bedrijf 15 overnames. ''Vooruitkijkend zien we meer opwindende mogelijkheden'', aldus de topman.

IMCD wil zijn raad van commissarissen na de beursgang uitbreiden van drie naar vijf leden. De beoogde voorzitter is de 66-jarige Fransman Jean-Charles Pauze, die tot 2012 bij de groothandel in elektrische en elektrotechnische materialen Rexel werkte. De andere kandidaat is de 55-jarige Floris Waller, die tot vorig jaar financieel directeur van autobedrijf Pon Holdings was.