De aandelenbeurs in Tokio ging dinsdag opnieuw omhoog en sloot voor het eerst sinds begin april boven de 15.000 punten. 

De aanhoudende verzwakking van de Japanse yen bleef het Japanse beurssentiment ondersteunen. De Nikkei eindigde 0,7 procent hoger op 15.034,25 punten.

De Japanse exportbedrijven, die hun concurrentiekracht zien verbeteren door een goedkopere yen, voerden de stijgers aan.

Ook zwaargewichten als telecomconcern Softbank en detailhandelaar Fast Retailing gingen vooruit. Daio Paper zakte daarentegen ruim 7 procent. De Japanse maker van verpakkingsmaterialen liet weten nieuwe aandelen uit te willen geven.

Beleggers verwerkten ook de definitieve cijfers van de Britse zakenbank HSBC over de bedrijvigheid in de Chinese industrie. Volgens HSBC kromp de Chinese industrie in mei iets sterker dan eerder werd gemeld, maar viel de krimp wel minder sterk uit dan een maand eerder.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen een gemengd beeld zien. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, noteerde de Hang Seng-index 0,6 procent hoger.

De Kospi in Seoul steeg 0,3 procent. In Sydney daalde de All Ordinaries 0,7 procent nadat de Australische centrale bank de rente onveranderd liet op het historisch lage niveau van 2,5 procent.