De Europese aandelenbeurzen deden het dinsdag rustig aan en sloten met lichte verliezen. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

De AEX-index in Amsterdam eindigde vlak op 408,61 punten. Kort na opening bereikte de hoofdindex van Beursplein 5 nog een nieuw tussentijds hoogtepunt voor het jaar op 408,95 punten.

De MidKap daalde 0,6 procent tot 661,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent achteruit.
 
''De handel staat volledig in het teken van het ECB-besluit. Gezien de lage inflatie in Duitsland, die gisteren al naar buiten kwam, en het inflatiecijfer van vandaag uit de eurozone lijkt het vrijwel zeker dat de ECB de rente verder zal verlagen om de lage inflatie te bestrijden", zegt Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

Zetje

"Een renteverlaging zal de markt nog een zetje kunnen geven. Ook wordt de euro goedkoper en dat is weer goed voor de export", aldus Blok.

Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat bleek dat de inflatie in de eurozone in mei is gedaald naar 0,5 procent. Het inflatiecijfer is van belang omdat de ECB heeft aangegeven nieuwe maatregelen te nemen als de inflatie te laag blijft.

De centrale bank mikt op een inflatie van bijna 2 procent en zal waarschijnlijk in actie moeten komen om de prijsontwikkeling aan te jagen.

TNT Express

Grootste daler in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een min van 2,2 procent. Bierbrouwer Heineken verloor 0,1 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Verzekeraar Delta Lloyd ging aan kop met een plus van 2,1 procent.
 
In de MidKap stond postbezorger PostNL onderaan met een verlies van 1,8 procent. Supermarktbedrijf Sligro Food Group leverde 1 procent in na een adviesverlaging door SNS Securities. Detacheerder Brunel was de sterkste stijger met een winst van bijna 2 procent.

Wolseley 

In Londen steeg Wolseley 1,6 procent. Beleggers waren tevreden met de kwartaalresultaten die het Britse bouw- en loodgietersbedrijf naar buiten bracht.
 
De euro was 1,3623 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef stabiel op 102,46 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 108,60 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven