De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag licht positief aan de nieuwe maand begonnen. De twee belangrijkste graadmeters eindigden net boven de recordstanden waarmee vrijdag de maand mei werd afgesloten.

De Dow-Jonesindex, met daarin de 30 grootste beursfondsen in New York, sloot 0,2 procent hoger op 16.743,63 punten.

De bredere S&P 500 eindigde met 1924,97 punten 0,1 procent boven de slotstand van vrijdagavond. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4237,20 punten.

Het Institute for Supply Management (ISM) zorgde vroeg in de handel voor verwarring door met verkeerde cijfers over de groei van de Amerikaanse industrie te komen.

Aanvankelijk werd gemeld dat die in mei is afgevlakt, maar na twee correcties op rij kwam uit de cijfers toch een aantrekkende groei naar voren.

Tot grote koersbewegingen leidde de vergissing niet. Amerikaanse beleggers kijken deze week, waarin de agenda er verder leeg uitziet, met name uit naar het maandelijks banenrapport van de overheid, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Zij hopen daaruit meer te kunnen afleiden over hoe de economie zich na de trage start van het jaar herstelt.

Caterpillar

Caterpillar profiteerde wel van de uiteindelijk toch meevallende industriecijfers. De fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw was met een plus van 1,5 procent de sterkste stijger in de Dow. Creditcardmaatschappij Visa stond onderaan met een verlies van 0,6 procent.

Het verlies van de Nasdaq was mede het gevolg van koersdalingen bij een aantal grote namen. Zo verloor technologiereus Google 1,3 procent, fabrikant van elektrische auto's Tesla 1,5 procent en webwinkelconcern Amazon 1,2 procent.

Zwaargewicht Apple verloor 0,7 procent. Beleggers bleken niet onder de indruk van de nieuwe ontwikkelingen die het technologieconcern uit Cupertino presenteerde op het gebied van besturingssoftware voor zijn computers, tablets en smartphones.

De euro was 1,3600 dollar waard, tegen 1,3605 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie van 159 liter daalde op de termijnmarkt 0,3 procent tot 102,44 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en bracht per vat 108,84 dollar op.