De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een stevige winst begonnen aan de nieuwe beursmaand. Een goedkopere Japanse yen en een positief cijfer over de Chinese industrie zorgden voor optimisme onder beleggers. 

Ook bleek dat de kapitaalinvesteringen van Japanse bedrijven in de periode januari tot en met maart sterker dan verwacht zijn toegenomen.

De Nikkei sloot 2,1 procent in de plus op 14.935,92 punten. De Japanse beurs bereikte daarmee het hoogste niveau in 8 weken. Vooral de Japanse exportbedrijven deden het goed dankzij een verdere verzwakking van de Japanse munt.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek afgelopen weekeinde dat de bedrijvigheid in de omvangrijke industrie van het land in mei in het sterkste tempo is toegenomen in 5 maanden. Het cijfer kan een teken zijn dat de economische afkoeling in China afzwakt. Ook lijken de maatregelen die Peking neemt om de economie te stimuleren effect te hebben.

Op de andere aandelenmarkten in het Verre Oosten werden maandag kleine winsten geboekt. De verliep relatief rustig aangezien de beurzen in Hongkong, China en Taiwan gesloten bleven vanwege een nationale feestdag. De Kospi in Seoul klom 0,35 procent en in Sydney steeg de All Ordinaries 0,5 procent.