Op de Europese aandelenmarkten was de handel maandag flinterdun.

Beleggers waren voorzichtig in de aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en een belangrijk maandrapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat een dag later verschijnt.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,3 procent hoger op 408,77 punten, terwijl de MidKap 0,5 procent steeg tot 665,77 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt kregen er respectievelijk 0,3 en 0,1 procent bij, die in Parijs zakte 0,1 procent.

De handel begon positief onder invloed van een meevallend groeicijfer over de industrie in China. In Londen profiteerden met name mijnbouwbedrijven daarvan.

Rio Tinto werd 2,1 procent meer waard en branchegenoot BHP Billiton won 1 procent. In de middag zorgde een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie voor een kleine domper.

Uit Europa zelf kwam maar erg weinig nieuws. Veel beleggers waren dan ook al met hun gedachten bij de ECB-vergadering van donderdag.

De algemene verwachting is dat de centrale bank steunmaatregelen gaat nemen tegen de lage inflatie. Het nieuws dat Duitsland afgelopen maand een lichte deflatie kende, versterkte die hoop.

Randstad

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stonden uitzendbureau Randstad, verzekeraar Delta Lloyd en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis bovenaan met koerswinsten van ruim 1 procent. Telecombedrijf KPN bungelde onderaan met een verlies van 1,7 procent.

Luchtvaartgroep Air France-KLM voerde de MidKap aan met een plus van 2,5 procent. Mogelijk speelden speculaties op een nieuw besparingsdoel voor de komende jaren daarbij mee, hoewel KLM een bericht daarover in De Telegraaf tegensprak. Topman Alexandre de Juniac zei wel dat aan een nieuwe efficiëntieslag wordt gewerkt.

De euro was 1,3605 dollar waard, tegen 1,3641 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 102,36 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 108,98 dollar per vat.

Bekijk hier de actuele beurskoersen op Belegger.nl