De beurshandel zal deze week voor een groot deel in het teken staan van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. 

Mogelijk gaat de ECB nieuwe maatregelen aankondigen om de economie verder te stimuleren en de aanhoudende lage inflatie in de eurozone te bestrijden. En op vrijdag komt het belangrijke cijfer over de Amerikaanse banenmarkt naar buiten.

De ECB kan bijvoorbeeld de rente verlagen of onconventionele maatregelen nemen zoals het opkopen van obligaties. ECB-president Mario Draghi heeft al aangegeven bereid te zijn tot buitengewone maatregelen.

De verwachting van economen is dat de centrale bank de rente verder zal verlagen tot 0,1 procent. Ook voorzien ze dat de ECB de depositorente in negatief terrein zal drukken.

Wachten

Draghi wil wel eerst wachten tot er meer economische gegevens en prognoses naar buiten zijn gekomen. Zo komen maandag cijfers over de industriële bedrijvigheid in de eurozone, Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere landen.

Een dag later worden de Europese inflatiecijfers en werkloosheidsgegevens gepubliceerd. Ook komen er deze week nog data over fabrieksorders en industriële productie in Duitsland.

Raming

Woensdag wordt een voorlopige raming gemeld over de groei van de economie van de eurozone. Het gaat om het eerste kwartaal. De gemiddelde verwachting is een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis.

Verder kunnen de markten maandag mogelijk reageren op een cijfer over de Chinese industrie. Die heeft in mei de sterkste groei laten zien in vijf maanden. Dat kan erop duiden dat de economische afkoeling in China afzwakt en dat de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid effect hebben.

Dienstensector

Ook uit de Verenigde Staten komen deze week belangrijke economische gegevens naar buiten. Zo worden er onder meer cijfers gemeld over de fabrieksorders, de dienstensector en de buitenlandse handel.

Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met de banengroei in mei. Economen verwachten een toename (exclusief de landbouw) van 215.000 arbeidsplaatsen.

In april nam de werkgelegenheid in de VS met 288.000 banen toe. Dat was de sterkste groei in meer dan 2 jaar. Loonstrookverwerker ADP kan met zijn banenrapport mogelijk woensdag al informatie over de Amerikaanse arbeidsmarkt geven.

De bedrijfsagenda voor beleggers in Amsterdam is deze week zo goed als leeg.