Spanje gaat ruim 6 miljard euro in de economie investeren. De financiële injectie is bedoeld om economische groei te stimuleren en het land concurrender te maken.

Dat zegt de Spaanse premier Mariano Rajoy zaterdag op een conferentie in de badplaats Sitges.

De Spaanse regering wil ook de regels voor de arbeidsmarkt aanpassen en de vennootschapsbelasting verlagen. Die gaat van 30 procent naar 25 procent.

Een andere maatregel van het groeiprogramma is de invoering van een fiscaal voordeel voor bedrijven. Dat moet bedrijven aanmoedigen hun eigen vermogen te versterken. 

Herziening

Daarnaast verlengt de Spaanse regering belastingvoordelen bij de aanschaf van auto's. Volgende maand komt de overheid met een brede herziening van het belastingstelsel, zegt de premier.

De omzetbelasting wordt overigens niet aangepast. Rajoy moest de omzetbelasting in 2012 verhogen om de overheidsfinanciën weer onder controle te krijgen. 

Herstel

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal opgekrabbeld met een groei van 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De consumenten- en overheidsbestedingen konden een daling van de export compenseren.

De premier rekent op een verder herstel na zes jaren van crisis. Hij hoopt daarnee het overheidstekort en het werkloosheidspercentage van 25 procent terug te kunnen dringen.