De effectenbeurs in Tokio is vrijdag na een schommelende handelssessie licht lager gesloten.

Beleggers grepen gemengde cijfers over de Japanse economie aan om wat geld van tafel te halen na 6 winstdagen op rij. De Nikkei eindigde 0,3 procent in de min op 14.632,38 punten.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de industriële productie in de derde economie van de wereld met 2 procent zou afnemen. In maart ging de productie nog met 0,7 procent vooruit.

Op jaarbasis steeg de industriële productie in april met 4,1 procent.

Verder meldde de Japanse overheid dat de inflatie, exclusief de prijzen van vers voedsel, vorige maand is gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in maart.

De sterk gestegen inflatie hangt vooral samen met de btw-verhoging in Japan vorige maand. Mede door de hogere btw namen de consumentenbestedingen in april met 4,6 procent af in vergelijking met een jaar eerder.

Hang Seng

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenbeurzen een verdeeld beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,3 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul verloor 0,9 procent en in Sydney zakte de All Ordinaries 0,3 procent.