De Europese aandelenbeurzen sloten vrijdag overwegend vlak tot licht lager.

De graadmeters kwamen nauwelijks van hun plaats. De markt verwerkte een onverwachte daling van de winkelverkopen in Duitsland en gemengde cijfers over de Amerikaanse economie.

Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de belangrijke rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 407,21 punten. De MidKap kreeg er juist 0,1 procent bij op 662,53 punten. De beurs in Parijs verloor 0,2 procent door een stevig koersverlies van BNP Paribas. De DAX in Frankfurt sloot vlak en de Londense FTSE verloor 0,4 procent.

Omzetten

''Er zit weinig overtuiging in de markt en de omzetten zijn laag. Wellicht dat er volgende week meer beweging komt op de beurs. Dan moet namelijk duidelijk worden of de ECB nieuwe maatregelen gaat nemen'', zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een min van 1,6 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco voerde de stijgers aan met een plus van 1 procent. Reed Elsevier won 0,6 procent. De uitgever profiteerde van een koopadvies van Bank of America Merrill Lynch.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore zakte in Amsterdam met 1,4 procent. Bestuurder Sietze Hepkema liet in het Financieele Dagblad weten dat het bedrijf dit jaar nog geen aanbesteding heeft binnengehaald. Hepkema reageerde op vragen na de aankondiging eerder deze week dat SBM hinder heeft van de omkoopaffaire in Brazilië.

In Parijs verloor BNP Paribas 2,4 procent. De Franse bank krijgt mogelijk een boete van meer dan 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) van het Amerikaanse ministerie van Justitie, omdat het jarenlang de sancties tegen Iran en andere landen zou hebben geschonden. Het zou gaan om een van de hoogste boetes in de financiële sector ooit.

Siemens

Siemens daalde 0,4 procent in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern gaat 11.600 banen schrappen om zijn kosten met 1 miljard euro te verlagen. Siemens is bezig met een omvangrijke reorganisatie om kosten te besparen en efficiënter en winstgevender te worden.

De euro was 1,3641 dollar waard, tegen 1,3609 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent in prijs tot 102,74 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 109,41 dollar per vat.

Bekijk de actuele koersen van AEX-bedrijven