Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de Franse bank BNP Paribas een boete van meer dan 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) opleggen voor het jarenlang schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran en andere landen. 

Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal donderdag op basis van bronnen.

Volgens een van de ingewijden gaat het om een van de grootste boetes in de financiële sector ooit.

De definitieve uitkomst van het jarenlange onderzoek naar de handel en wandel van de Franse bank laat naar verluidt nog enkele weken op zich wachten. Volgens meerdere bronnen mikt BNP Paribas op een boete van minder dan 8 miljard dollar.

Een struikelblok in de onderhandelingen tussen het ministerie en de bank is het vraagstuk of het BNP Paribas tijdelijk verboden wordt om geld naar en vanuit de VS over te boeken.

Centrale bank

De Franse centrale bank houdt de ontwikkelingen in de Verenigde Staten rondom BNP Paribas nauwlettend in de gaten.

Dat liet de centrale bank vrijdag weten. ''De Franse centrale bank heeft nu geen commentaar omdat de onderhandelingen nog lopen, maar de centralebankpresident volgt de zaak met de grootst mogelijke aandacht'', aldus een verklaring van de Banque de France.

Mocht BNP Paribas besluiten de boete niet te betalen, dan zou de bank mogelijk kunnen worden uitgesloten van activiteiten in de VS.

Op de beurs in Parijs ging het aandeel BNP Paribas vrijdag ruim 6 procent omlaag naar het laagste niveau in meer dan 8 maanden.