De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag vlak tot licht hoger ondanks een onverwacht sterke krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.

Veel marktpartijen waren vrij vanwege Hemelvaartsdag, waardoor de handel zeer rustig verliep.

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 407,44 punten en de MidKap steeg 0,5 procent tot 661,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten onveranderd, terwijl de FTSE in Londen 0,3 procent won.

Uit een nieuwe schatting bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 1 procent is gekrompen, terwijl economen hadden gerekend op een afname van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5 procent.

Economen schreven de tegenvaller toe aan het strenge winterweer in het eerste kwartaal en voorspelden een inhaalslag in het tweede kwartaal. Vorige maand gaf de Amerikaanse centrale bank al aan signalen van economische verbetering te zien na het trage begin van dit jaar.

Stijgers

Fondsen die woensdag het meest aan waarde verloren, waren donderdag de sterkste stijgers. SBM Offshore voerde de AEX aan met een winst van 3,1 procent.

De maritiem dienstverlener verloor een dag eerder bijna 9 procent na problemen in Brazilië. Supermarktconcern Ahold, dat woensdag ruim 3 procent inleverde na teleurstellende kwartaalcijfers, volgde met een plus van 2,2 procent.

Tomtom

In de MidKap kreeg TomTom er 1,2 procent bij. De navigatiedienstverlener gaat samenwerken met Audi in China. Het Duitse automerk gaat in dat land de verkeersinformatie integreren in zijn modellen. TomTom voert de deal uit met partner AutoNavi.

Bij de kleinere bedrijven deed Stern Groep goede zaken met een winst van 6,4 procent. Het aandeel profiteerde van het bericht dat investeerder NPM Capital zijn belang in het autobedrijf verder heeft uitgebreid.

Kingfisher

In Londen bracht Kingfisher de resultaten naar buiten. Het Britse doe-het-zelfconcern profiteerde in het eerste kwartaal van het warme winterweer in Europa en zag de omzet met 6,1 procent toenemen. In Frankrijk, een van de grootste markten van het bedrijf, bleef het consumentenvertrouwen echter zwak. Het aandeel daalde bijna 5 procent.

De euro was 1,3609 dollar waard, tegen 1,3594 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 103,43 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,02 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven