SBM Offshore wil opheldering van het Braziliaanse Petrobras over mogelijke uitsluiting bij biedingen voor het Tartaruga Verde-veld en Libra-veld. 

Maria das Graças Silva Foster, de bestuursvoorzitter van Petrobras, verklaarde tijdens een hoorzitting in Brazilië SBM niet te zullen vragen aan tenders voor de twee olievelden zo lang het fraude-onderzoek naar het bedrijf loop zo bericht persbureau Reuters.

De maritiem dienstverlener zegt echter dat het tot nu toe ''aanzienlijke middelen'' in heeft gezet om deze klus binnen te slepen.

SBM Offshore wil ''juridisch en anderszins'' weten waar het staat als het wordt uitgesloten bij de tenders.

Steekpenningen

Petrobas onderzocht eerder dit jaar of SBM steekpenningen had betaald aan medewerkers om klussen binnen te krijgen, maar hiervoor werd geen bewijs gevonden. 

Ook het Braziliaanse parlement onderzoekt de relaties tussen Petrobas en SBM Offshore.

SBM concludeerde na intern onderzoek dat in de Afrikaanse landen Angola en Equatoriaal-Guinea wel sprake was van omkoping, maar in Brazilië niet. Het gedrag daar werd wel omschreven als 'twijfelachtig'.

Slecht nieuws

Als Petrobras SBM Offshore blijft uitsluiten voor tenders is dat duidelijk negatief voor het bedrijf. Dat constateert analist Tom Muller van Theodoor Gilissen woendag.

''SBM probeert nu duidelijk de schade te beperken. Maar men wil er zich in Brazilië de handen niet aan branden. Het is een politiek spel geworden'', zo constateerde Muller, die er ook op wees dat uitsluiting bij tenders ''precies is wat de markt vreesde''.