De beurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten.

De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore kreeg een stevige tik in de AEX-index vanwege problemen in Brazilië.

Supermarktconcern Ahold kwam met tegenvallende cijfers en moest eveneens een verlies slikken.

De AEX eindigde 0,2 procent lager op 405,94 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 658,87 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt waren vrijwel onveranderd en Londen won 0,1 procent.

SBM Offshore

SBM Offshore bungelde onderaan de AEX met een min van bijna 9 procent. Het aandeel kende daarmee de grootste koersdaling sinds februari.

Beleggers schrokken van de bekendmaking dat het bedrijf het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras om opheldering heeft gevraagd over mogelijke uitsluiting bij biedingen voor werkzaamheden bij olievelden.

Ahold

Ahold, dat als laatste AEX-fonds met de kwartaalcijfers kwam, verloor 3,3 procent en zakte daarmee tot het laagste niveau in circa negen maanden.

Het supermarktconcern zag de nettowinst in het eerste kwartaal vrijwel geheel verdampen als gevolg van een schikking van een langlopende rechtszaak in de Verenigde Staten. Het aandeel was een dag eerder al 3 procent gedaald.

Philips

Ook Philips (min 1,7 procent) stond onder druk. Het elektronicabedrijf had te lijden onder een waarschuwing van concurrent Osram. De Duitse lampenfabrikant verlaagde zijn omzetverwachting als gevolg van afnemende verkopen van traditionele gloeilampen. Osram raakte in Frankfurt 6,5 procent aan beurswaarde kwijt.

Op de lokale markt dikte Kardan 3,8 procent aan. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij wist in het eerste kwartaal weer terug te keren naar winst. SnowWorld won 1,5 procent. De uitbater van skihallen verwelkomde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar meer skiërs op de piste.

GSK

In Londen ging farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) 1,6 procent omlaag. Het bedrijf wordt onderzocht door de Britse autoriteiten op verdenking van mogelijk strafbare handelspraktijken.

In Milaan won Telecom Italia 4 procent dankzij een adviesverhoging van Goldman Sachs.

Euro

De euro was 1,3594 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 103,62 dollar.

Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 109,67 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven