De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dinsdag positief aan de ingekorte handelsweek begonnen. De brede S&P 500 zette weer een nieuwe recordstand op het bord, nadat de graadmeter vrijdag voor het eerst boven de 1900 punten was geëindigd.

Beleggers trokken zich op aan een aantal meevallende economische indicatoren. Zo bleek de orderontvangst bij producenten van duurzame goederen in april onverwacht te zijn gestegen.

Ook cijfers over de dienstensector en de woningmarkt overtroffen de gemiddelde verwachtingen.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde na een kalme handelsdag 0,4 procent in de plus op 16.675,50 punten. De S&P 500 steeg 0,6 procent en kwam uit op weer een nieuwe recordslotstand van 1911,91 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,2 procent tot 4237,07 punten.

American Express

Met name financiële waarden waren in trek op Wall Street. Creditcardmaatschappij American Express was koploper in de Dow met een koerswinst van 2,9 procent en de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase stegen allebei ruim 1 procent. Chipmaker Intel kreeg er 1,6 procent bij.

Technologieconcern IBM en producent van drogisterijartikelen Procter & Gamble verloren 0,6 procent en stonden daarmee onderaan bij de hoofdfondsen. Olieconcern Chevron volgde met een koersverlies van 0,4 procent.

Pfizer

Farmacieconcern Pfizer kreeg er 0,4 procent bij. Het bedrijf liet maandag, toen de beurzen wegens Memorial Day gesloten waren, weten af te zien van de miljardenovername van branchegenoot AstraZeneca.

Het Britse bedrijf had zich de afgelopen weken fel verzet tegen een overname.

Levensmiddelenproducent Hillshire Brands, het vroegere Sara Lee, werd ruim 22 procent meer waard. Maandag werd bekend dat concurrent Pilgrim's Pride de voormalige eigenaar van Douwe Egberts voor 6,4 miljard dollar wil overnemen.

De euro was 1,3635 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse ruwe olie zakte 0,2 procent tot 104,13 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd eveneens 0,2 procent goedkoper en kostte 110,08 dollar per vat.