IntercontinentalExchange Group (ICE) wil Euronext naar de beurs brengen in de steden waar dat bedrijf aandelenmarkten exploiteert. 

Het gaat om Amsterdam, Brussel en Parijs en in een wat later stadium om Lissabon. Dat maakte ICE, dat vorig jaar NYSE Euronext overnam, dinsdag bekend.

Details over het aantal aandelen en de prijs daarvan werden niet vermeld. Euronext gaf geen richtdatum voor de beursgang in Amsterdam, Brussel en Parijs.

De notering in Lissabon moet voor het vierde kwartaal van dit jaar een feit zijn. Het beursbedrijf heeft ook een aanvraag ingediend om Euronext Londen te mogen exploiteren. Bestuursvoorzitter Dominique Cerutti verwacht ''in de komende weken'' details bekend te kunnen maken in een prospectus.

ABN Amro

Euronext was van april 2007 tot 12 november 2013 een volle dochter van NYSE Euronext. Verwacht wordt dat een groep banken, de zogeheten referentie-aandeelhouders, voorafgaand aan de beursgang met een kleine korting ongeveer 33 procent van de aandelen Euronext zullen kopen. Deze groep, waartoe onder meer ABN Amro en verzekeraar ASR behoren, heeft toegezegd de stukken 3 jaar op zak te houden.

In totaal zijn er veertien banken betrokken bij de beoogde beursgang, elf uit de landen waarin Euronext actief is en de Amerikaanse zwaargewichten Goldman Sachs, JPMorgan en Morgan Stanley. De Franse bank BNP Paribas is de enige adviseur van de raad van bestuur van Euronext. ABN Amro en ING proberen het proces samen met de overige banken in goede banen te leiden.