De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag na een rustige handelssessie met overwegend kleine winsten gesloten.

Op het Damrak behoorde Docdata tot de uitblinkers met een koerswinst van 3,6 procent, nadat een analist de dienstverlener aan webwinkels als mogelijke overnameprooi had aangemerkt.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot een fractie lager op 406,81 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 658,83 punten. De CAC 40 in Parijs steeg 0,1 procent. De DAX in Frankfurt sloot met een winst van 0,5 procent. De FTSE in Londen, waar beleggers terugkeerden van een lang weekeinde, kreeg er 0,4 procent bij.

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws dichter bij huis, trokken beleggers zich op aan een aantal gunstige economische cijfers uit de Verenigde Staten. Zo bleek de orderinstroom bij Amerikaanse producenten van duurzame goederen in april onverwacht te zijn gestegen, en groeide de dienstensector in mei sterker dan voorzien.

Docdata

Docdata kan volgens SNS Securities in de belangstelling komen van pakketbezorgers als Deutsche Post en PostNL. De bank wijst op een recent interview met topman Frank Appel van Deutsche Post.

Die zei tegen een Duits weekblad dat pakketdochter DHL een wereldspeler moet worden op de webwinkelmarkt, waarin ook Docdata actief is.

Ahold

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was ASML het meest gewild. De Veldhovense chipmachinebouwer werd 2,1 procent meer waard. Supermarktconcern Ahold, dat woensdag als laatste AEX-fonds de eerstekwartaalcijfers publiceert, bungelde met een verlies van 3 procent onderaan.

In Londen verloor farmaceut AstraZeneca 1,8 procent, nadat maandag bekend was geworden dat de Amerikaanse branchegenoot Pfizer niet langer van plan is een bod uit te brengen. Lloyds Banking Group steeg 1,9 procent. De bank brengt een deel van dochteronderneming TSB naar de beurs.

Euro

De euro was 1,3620 dollar waard, tegen 1,3650 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 103,90 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,4 procent goedkoper op 109,91 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven