De Amerikaanse farmaceut Pfizer is niet langer van plan een bod uit te brengen op zijn Britse branchegenoot AstraZeneca. Dat laat Pfizer maandag weten.

AstraZeneca wees de afgelopen weken diverse toenaderingspogingen van Pfizer af en ging begin vorige week ook niet in op een laatste aanbod van de Amerikanen.

Dat waardeerde AstraZeneca op 70 miljard pond (86 miljard euro), maar dat was volgens de Britten nog altijd niet voldoende.

Pfizer liet daarop maandag weten definitief af te zien van de beoogde overname. "We geloven nog steeds dat ons laatste bod overtuigend was en paste bij de waarde van AstraZeneca", aldus Pfizer.

Nieuw bod

Pfizer had tot 18.00 uur Nederlandse tijd om met een nieuw bod op het Britse concern te komen. Nu de Amerikanen niet bereid zijn een hogere prijs voor AstraZeneca te betalen, moeten ze zes maanden wachten voor ze een nieuw bod kunnen doen, meldt The Telegraph

Analisten sluiten overigens niet uit dat Pfizer en AstraZeneca in een later stadium alsnog tot zaken kunnen komen. De Amerikanen zouden er daarbij op hopen dat aandeelhouders van Astra druk gaan zetten op het bestuur om toch nog op de avances van Pfizer in te gaan.

Volgens de Britse regels moet Pfizer in ieder geval drie maanden wachten voordat een eventuele nieuwe poging kan worden ondernomen.