De effectenbeurs in Tokio is maandag voor de derde handelsdag op rij hoger gesloten. Beleggers trokken zich op aan een verdere verzwakking van de Japanse yen en nieuwe recordstanden op Wall Street. 

De Nikkei eindigde 1 procent in de plus op 14.602,52 punten. De Japanse hoofdindex bereikte daarmee het hoogste niveau in een maand tijd.

Aandelen van banken en staalbedrijven, die tot nu toe achterbleven bij de rest van de markt, werden weer opgepikt. Mitsubishi UFJ Financial Group en Mizuho Financial stegen respectievelijk 1,6 en 2,1 procent. Nippon Steel & Sumitomo Metal won 1,4 procent.

Panasonic, Sony en Japan Display stegen tot 3,1 procent op mediaberichten dat de drie technologiebedrijven gaan samenwerken op het gebied van zogenoemde oled-schermen, die onder meer een scherper beeld geven dan andere flatscreentelevisies.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenbeurzen een gemengd beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong stond onveranderd in de middaghandel. De Kospi in Seoul zakte 0,3 procent nadat de Zuid-Koreaanse beurs afgelopen vrijdag op het hoogste punt van het jaar was geëindigd. In Sydney won de All Ordinaries 0,3 procent en steeg tot het hoogste niveau in een maand.