De Europese beurzen zijn maandag met winst gesloten. De handel bleef beperkt doordat de beurzen in de belangrijke financiële centra van Londen en New York gesloten waren.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,4 procent in de plus op 406,88 punten. De MidKap ging 1,3 procent vooruit, tot 658,39 punten. De beurs in Parijs steeg 0,8 procent. De DAX in Frankfurt won 1,3 procent en bereikte een nieuw recordniveau. Uit cijfers van marktonderzoeker GfK bleek dat de Duitse consument optimistisch blijft over de economie.

In Milaan sloot de hoofdindex met een winst van 3,6 procent. Vooral de Italiaanse banken deden het goed nadat bleek dat de regerende Democratische Partij (DP) van de Italiaanse premier Matteo Renzi een grote overwinning heeft geboekt bij de Europese verkiezingen. Ook de uitkomst van de presidentsverkiezingen in Oekraïne werd op de Europese beurzen positief ontvangen.

SBM Offshore

SBM Offshore was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd stond onderaan met een min van 2,4 procent. Supermarktconcern Ahold, dat later deze week de kwartaalcijfers bekendmaakt, leverde 0,4 procent in.

Op de lokale markt klom Tie Kinetix 22 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. Volgens het effectenhuis is er bij het softwarebedrijf sprake van een wezenlijke verbetering van het resultaat.

In Parijs maakte Bull ook een koerssprong van bijna 22 procent. De Franse ICT-dienstverlener Atos heeft circa 620 miljoen euro op tafel gelegd om zijn Franse branchegenoot Bull over te nemen. Atos kreeg er ruim 5 procent bij.

Euro

Doordat de Londense beurs de deuren maandag niet opende, konden beleggers niet reageren op het bericht dat Pfizer afziet van een bod op het Britse farmaciebedrijf AstraZeneca. Na de diverse afwijzingen van Astra in de afgelopen weken concentreert Pfizer zich nu weer op zijn eigen activiteiten.

De euro was 1,3650 dollar waard, tegen 1,3629 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 104,23 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 110,30 dollar per vat

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven