Verschillende grote westerse olieconcerns hebben geen plannen om Rusland te verlaten vanwege de spanningen rond Oekraïne.

Dat bleek vrijdag op het internationale economische forum in het Russische Sint-Petersburg.

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil tekende juist een contract met het Russische staatsbedrijf Rosneft om samen naar olie te boren in het Arctisch gebied en Siberië en vloeibaar gemaakt gas te gaan produceren voor export naar Azië.

ExxonMobil breidt daarmee zijn samenwerking met Rosneft verder uit. Het Franse Total kondigde een schaliegasproject met het Russische Lukoil aan en de topman van het Britse BP zei geen plannen te hebben om Rusland te verlaten.

ExxonMobil geeft met zijn aanwezigheid in Sint-Petersburg het Witte Huis het nakijken. De Amerikaanse regering had de top van het Amerikaanse bedrijfsleven juist gevraagd af te zien van een bezoek aan het evenement.

Shell

Shell-topman Ben van Beurden woont het forum in Sint-Petersburg ook bij. In april gaf de Russische president Vladimir Poetin nog zijn goedkeuring aan de bestaande uitbreidingsplannen van Shell in Rusland.

Shell werkt samen met het Russische staatsgasconcern Gazprom bij het offshoreproject Sakhalin II. Het bedrijf wil de Russische productie van LNG vergroten.

De Russische energieminister Alexander Novak zei vrijdag dat Shell en ExxonMobil hun relatie met Rusland hebben herbevestigd en graag verder willen gaan met hun werkzaamheden. Rusland is 's werelds grootste producent van olie en gas.