De grootste luchtvaartmaatschappij van Azië, Cathay Pacific, heeft over klandizie weinig te klagen gehad in de eerste maanden van 2014. 

Wel stonden de prijzen van vliegtickets onder druk. Dat heeft topman Ivan Chu van het in Hongkong gevestigde bedrijf woensdag gezegd, zo meldt The Wall Street Journal.

Cathay Pacific zag de vraag naar passagiersvervoer met 6 procent toenemen in de periode januari tot en met april. Het slaagde erin de bezettingsgraad, die weergeeft hoe vol de vliegtuigen gemiddeld zitten, te verbeteren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Door de felle concurrentie van met name prijsvechters staan de opbrengsten per passagier echter onder druk, terwijl de brandstofprijzen hoog blijven, aldus Chu.

Prijsvechters

Met name op korte vluchten naar bestemmingen in Zuidoost-Azië voelt Cathay Pacific de hete adem van prijsvechters in de nek. Daarnaast is de vraag naar vrachtvervoer nog altijd zwak.

Om dat te compenseren heeft het bedrijf zijn aanbod aan verre reizen, naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Europa, de laatste tijd uitgebreid.

Arabische concurrenten

Net als branchegenoten in Europa hebben Aziatische luchtvervoerders last van de opkomst van Arabische concurrenten als Emirates en Etihad Airways, die met steeds luxere zit- en slaapplaatsen aan boord de rijke zakenreiziger proberen te lokken.

Bang voor die concurrentie is Chu echter niet. "Wij hebben vertrouwen in ons product'', zei hij. "Het komt goed zolang wij ons netwerk uit blijven breiden en meer rechtstreekse vluchten aanbieden.''