De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met verliezen het weekeinde ingegaan, na de stevige winsten van een dag eerder. 

Beleggers waren vooral in afwachting van de ontwikkelingen in Oekraïne, waar de pro-Russische separatisten zondag een referendum willen houden.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 401,93 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 651,06 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Donderdag gingen de Europese beurzen nog flink omhoog, dankzij opmerkingen van ECB-president Mario Draghi. De centrale bank overweegt in juni maatregelen te nemen om de lage inflatie in de eurozone aan te jagen, aldus Draghi.

ArcelorMittal

ArcelorMittal behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 3,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Volgens analisten is het staalbedrijf het jaar behoorlijk begonnen, maar blijft het de vraag of het concern aan zijn verwachtingen voor dit jaar kan voldoen.

Grootste winnaar onder de hoofdfondsen op het Damrak was SBM Offshore met een winst van 1,3 procent. De kwartaalresultaten van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie voldeden aan de verwachtingen van analisten.

Aperam

In de MidKap werd wat winst genomen op het aandeel Aperam (min 1,8 procent). De roestvrijstaalfabrikant won een dag eerder ruim 17 procent na sterke kwartaalcijfers.

Op de lokale markt was Macintosh (plus 12,5 procent) een opvallende stijger. Het aandeel schoot naar het hoogste niveau in 2 jaar na een positief bericht over het detailhandelsconcern van beursanalist en investeerder Geert Schaaij.

Publicis

In Parijs daalde Publicis 0,8 procent na het afblazen van de fusie tussen het Franse communicatiebedrijf en zijn Amerikaanse branchegenoot Omnicom. Alcatel-Lucent zakte 2,9 procent, ondanks een fors kleiner kwartaalverlies voor de Franse producent van netwerkapparatuur.

Het Spaanse telecomconcern Telefónica zakte in Madrid 2,6 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

De euro was 1,3767 dollar waard, tegen 1,3865 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 100,69 dollar. Brent steeg een fractie tot 108,08 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven