De voorgenomen fusie van kabelexploitanten Ziggo en UPC stuit op vraagtekens in Brussel. De Europese Commissie wil eerst een diepgravend onderzoek doen naar de plannen voordat ze een besluit kan nemen. 

Dat maakte Brussel donderdag bekend. Tot 18 september heeft de commissie nu de tijd om zich over de plannen te buigen en met een eindoordeel te komen.

Eind januari werd het fusieplan aangekondigd. UPC-eigenaar Liberty Global is bereid 34,53 euro per Ziggo-aandeel neer te tellen. Het bod waardeert het kabelbedrijf op circa 10 miljard euro.

Liberty Global wil beide bedrijven samenvoegen onder de naam Ziggo.

Concurrentie

Brussel maakt zich zorgen dat door de fusie de concurrentie in Nederland op een aantal betaaltelevisie- en telecommarkten zal verminderen. Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat er mogelijk verstoring van de markt is als het gaat om onder meer de aankoop van televisiezenders en het aanbod van betaalzenders.

Aangezien zowel UPC als Ziggo internet, telefonie en televisie aanbiedt moet ook hier scherp naar worden gekeken, aldus Brussel.

Het feit dat er een onderzoek wordt ingesteld, zegt nog niets over de uitkomst ervan, benadrukt de commissie.

Goedkeuring

Liberty Global verwachtte het besluit al en stelde ''altijd aangegeven te hebben dat de afronding van de overname plaatsvindt in de tweede helft van dit jaar en afhankelijk is van goedkeuring door de autoriteiten''.

Het moederbedrijf van UPC liet verder weten een constructieve dialoog te hebben gevoerd met Brussel en dat te blijven doen. ''We blijven erop vertrouwen dat we de eventuele zorgen over het effect op de concurrentie in de sector kunnen wegnemen en goedkeuring krijgen.''