De Belgische chemiegroep Solvay en de Zwitserse branchegenoot Ineos krijgen groen licht om een gezamenlijk bedrijf op te richten voor de productie van pvc. 

De Europese Commissie is donderdag na diepgaand onderzoek akkoord gegaan met de plannen, die een jaar geleden werden aangekondigd.

Brussel heeft als voorwaarde dat Ineos een chloormembraanfabriek en de EDC/VCM-fabrieken in het Belgische Tessenderlo verkoopt. Dit geldt ook voor de pvc-fabrieken in het Franse Mazingarbe en het Nederlandse Beek, de pvc- en VCM-fabrieken in het Duitse Willemshaven en de EDC-fabrieken in het Britse Runcorn.

Daarnaast eist Brussel dat de chloormembraanfabriek in Runcorn eigendom wordt van zowel het samenwerkingsverband van Solvay en Ineos als de nieuwe eigenaar van de bovengenoemde fabrieken. 

Markt

Brussel vreest namelijk dat als het geen voorwaarden stelt aan de plannen, het nieuwe bedrijf de prijzen zal verhogen op de Noordwest-Europese markt.

Bevoegd EU-commissaris Joaquin Alumnia is blij met de toezeggingen van de bedrijven. ''De toezeggingen zullen voorkomen dat de transactie de prijzen zal doen stijgen ten koste van Europese bedrijven en consumenten.''

De samensmelting van de twee bedrijfsonderdelen tot een nieuwe onderneming wordt uitgesteld totdat de verkoop van de af te stoten fabrieken rond is, werd afgesproken.

Omzet

Het samenwerkingsverband, waarin Solvay en Ineos elk een belang van 50 procent krijgen, heeft een gecombineerde omzet van 4,3 miljard euro. Daarmee behoort het volgens de concerns tot de mondiale top drie in pvc-productie.

Solvay en Ineos verwachten de joint venture in het vierde kwartaal van dit jaar te hebben opgericht.