Het Japanse autoconcern Toyota Motor verwacht dat de winst in het lopende gebroken boekjaar lager zal uitvallen dan de recordwinst die afgelopen jaar werd geboekt. 

Dat maakt Toyota donderdag bekend.

De nettowinst in het boekjaar dat volgend jaar maart eindigt, komt naar verwachting uit op 1,78 biljoen yen (12,5 miljard euro), tegen 1,82 biljoen yen in het afgelopen jaar. De lagere winstverwachting is een tegenvaller, want analisten hadden in doorsnee een winst voorspeld van 2 biljoen yen.

Toyota wijt de lagere winstprognose onder meer aan de zwakkere verkopen op de Japanse thuismarkt en de sterkere concurrentie in de Verenigde Staten.

Zwakke yen

De winst over het afgelopen boekjaar viel bijna 90 procent hoger uit dan in het voorgaande jaar. Toyota profiteerde onder meer van de zwakkere Japanse yen waardoor de auto's van Toyota goedkoper werden in het buitenland.

De omzet van het concern ging in het afgelopen boekjaar met meer dan 16 procent omhoog tot 25,7 biljoen yen.

Toyota wist in 2013 zijn belangrijkste rivalen General Motors (GM) en Volkswagen opnieuw voor te blijven als grootste autobedrijf ter wereld. Het autoconcern verkocht vorig jaar wereldwijd bijna 10 miljoen auto's. Toyota mikt voor dit jaar op een verkoop van meer dan tien miljoen auto's.