De opmerking van ECB-president Mario Draghi dat de bank klaar is om in juni in actie te komen, gaf de Europese aandelenbeurzen vleugels.

Draghi deed de uitspraak in een toelichting op het besluit om de rente ongewijzigd te laten. Dat, en het uitblijven van extra steunmaatregelen stelden beleggers aanvankelijk juist teleur.

De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 402,98 punten en de MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,7 procent tot 653,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,5 en 1,4 procent vooruit.

MidKapper Aperam was de absolute uitblinker op het Damrak. De fabrikant van roestvrij staal draaide een sterk eerste kwartaal en werd daarvoor beloond met een koerswinst van ruim 17 procent. Verhoogde beleggingsadviezen voor het fonds van de grote banken JPMorgan, Deutsche Bank en Credit Suisse gaven de koers een extra impuls.

Winst

ING ging aan kop in de AEX met een winst van 2,6 procent, gevolgd door staalconcern ArcelorMittal (plus 2,1 procent) en Corio (plus 1,9 procent). Het vastgoedfonds gaf woensdagavond aan dat de huurinkomsten dit jaar zullen stijgen.

In Londen klom Barclays 7,9 procent. De Britse bank zet fors het mes in zijn zakenbankdivisie. Daardoor komen tussen nu en 2016 ongeveer 7000 banen te vervallen.

Min

Deutsche Telekom stond lang in de min, maar sloot 0,2 procent hoger. Het moederbedrijf van T-Mobile heeft een sterke groei in de Verenigde Staten moeten bekopen met een lagere winstgevendheid. Beleggers waren tevreden over de resultaten van Metro en beloonden het moederbedrijf van Saturn en Media Markt met een winst van 2,7 procent.

De euro kende een wild koersverloop. De eenheidsmunt schoot na het rentebesluit van de ECB richting de 1,40 dollar en bereikte het hoogste niveau sinds eind 2011. De eenheidsmunt daalde echter nadat Draghi tijdens de toelichting op het besluit niet uitsloot dat de centrale bank mogelijk volgende maand wel ingrijpt. De euro was 1,3865 dollar waard, tegen 1,3917 bij het slot van de Europese markten op woensdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 100,02 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 107,83 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven