Roestvrijstaalproducent Aperam heeft in het eerste kwartaal een winst in de boeken gezet van 19 miljoen dollar. 

Dat maakte het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf woensdag nabeurs bekend. Een kwartaal eerder was nog sprake van een negatief resultaat van 42 miljoen dollar.

De omzet van Aperam steeg vorig kwartaal tot bijna 1,4 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde tot 129 miljoen dollar, tegen 65 miljoen dollar in de laatste drie maanden van 2013. Het concern profiteerde naar eigen zeggen volop van een herstel van het marktklimaat.

Nikkel

Toch blijft Aperam wat voorzichtig over de toekomst, en wijst daarbij onder meer op de "evolutie van de nikkelprijs'' en de onduidelijkheid over de vraag. Maar de onderneming rekent er wel op dat de winstgevendheid (ebitda) in het tweede kwartaal zal toenemen ten opzichte van de eerste verslagperiode van het jaar.

Aperam verscheepte in totaal 475.000 ton staal, 8 procent meer dan de 441.000 ton in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Het bedrijf verkleinde tevens zijn schuldenlast tot 689 miljoen dollar aan het einde van het kwartaal, tegen 690 miljoen dollar eind december 2013. De schuld blijft volgens het bedrijf ook in het lopende kwartaal onder controle en zal iets afnemen.