De handel in financiële instrumenten kent door regelgeving en toezicht in Nederland een gelijk speelveld voor alle deelnemers. 

Dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag in antwoord op Kamervragen over flitshandel.

In de Verenigde Staten wordt momenteel onderzocht of partijen die zich bezighouden met zogeheten 'high frequency trading' onwettige voordelen hebben boven andere beleggers. Centrale vraag daarbij is of bij de supersnelle, geautomatiseerde handel gebruik wordt gemaakt van informatie waarover andere beleggers nog niet beschikken.

De FBI bekijkt onder meer of er op basis van koop- of verkooporders die van klanten worden ontvangen, eerst voor eigen rekening wordt gehandeld.

Strenge regels

Die situatie herkent Dijsselbloem naar eigen zeggen niet voor de Europese markten. De minister wijst daarbij op de strenge regels ten aanzien van bijvoorbeeld de transparantie van marktpartijen en het toezicht daarop van onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Verder is het in Europa, in tegenstelling tot in de VS, verboden voor handelsplatformen om bepaalde marktpartijen tegen betaling iets eerder in het orderboek te laten kijken dan anderen (flash trading).

Binnen de Europese Unie werden eerder dit jaar nog strengere regels ten aanzien van flitshandel ingevoerd.