De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo heeft het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met maart, afgesloten met een nettoverlies van ruim 23 miljard yen (164 miljoen euro). 

Dat maakt het bedrijf, dat een jaar eerder nog een winst van ruim 7 miljard yen boekte, woensdag bekend. De omzet daalde met 10 procent tot 572 miljard yen.

Nintendo kampte met tegenvallende verkopen van de Wii U. Er gingen afgelopen jaar wereldwijd 2,72 miljoen exemplaren over de toonbank. Daarmee bleef de vraag naar de spelcomputer achter bij de toch al fors neerwaarts bijgestelde verwachting van 2,8 miljoen stuks die het bedrijf zelf had uitgesproken.

Aanvankelijk ging het uit van 9 miljoen verkochte apparaten. De verkoop van games voor de Wii U bleef steken op 18,9 miljoen stuks.

3DS

Ook de verkopen van de draagbare Nintendo 3DS vielen zwaar tegen. Het bedrijf wist er daar 12,2 miljoen van te slijten, veel minder dan de 13,5 miljoen die in januari nog werden voorspeld. Ook dat was al een zwaar verlaagde prognose.

De verkopen van Nintendo lijden zwaar onder de sterke concurrentie van de Playstation van Sony en de Xbox van Microsoft. Ook speelt mee dat steeds meer mensen spelletjes spelen op hun smartphone of tablet en geen aparte spelcomputer meer kopen.

Desondanks gaat Nintendo voor het lopende boekjaar uit van een een groeiende omzet en een positief resultaat. Het verwacht met name te profiteren van een stijgende verkoop van spelletjes.