De Amsterdamse beurs is woensdag in de plus gesloten. Ook de overige graadmeters in Europa eindigden overwegend hoger.

Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten en reageerden korte tijd onrustig op opmerkingen van de Amerikaanse Federal Reservebaas Janet Yellen over de Amerikaanse huizenmarkt.

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk toch 0,5 procent hoger op 398,59 punten. De MidKap bleef achter met een verlies van 0,9 procent tot 643,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent omhoog. De graadmeter in Londen verloor 0,1 procent.

Yellen zei in een toespraak voor het Amerikaanse Congres dat de centrale bank de economische groei in het land moet blijven stimuleren. Beleggers reageerden wat geschrokken op haar opmerking over de vertragende Amerikaanse huizenmarkt, die ze als een van de gevaren voor de economie bestempelde.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer won 0,3 procent in de AEX. De informatieleverancier zag de kwartaalomzet licht groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen. ING zakte 0,4 procent. De bank en verzekeraar leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 1,9 miljard euro door een afboeking op de waarde van het belang in zijn Amerikaanse verzekeringsdochter.

In de MidKap stonden detacheerder USG People (min 4,6 procent) en technisch dienstverlener Imtech (min 4,5 procent) onderaan. PostNL leverde 1,6 procent in na de koerssprong van ruim 10 procent een dag eerder.

In Parijs viel Société Générale 0,8 procent terug. De Franse bank had in het eerste kwartaal duidelijk last van de toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne en moest fors afschrijven op zijn Russische activiteiten. Concurrent Crédit Agricole zag de kwartaalwinst daarentegen flink toenemen en werd 6,8 procent meer waard.

Carlsberg

De Deense bierbrouwer Carlsberg (plus 1 procent) werd ook geraakt door de onzekere situatie in Oost-Europa en verwacht dat de vraag naar bier in Rusland dit jaar afneemt.

Anheuser-Busch InBev, 's werelds grootste bierbrouwer, won in Brussel 1,3 procent na een kwartaalupdate. Concurrent Heineken steeg in Amsterdam 2,8 procent en was daarmee lijstaanvoerder van de hoofdindex.

In Frankfurt werden de resultaten van de Duitse producent van verzorgings- en consumentenproducten Henkel (plus 5,4 procent) goed ontvangen. Het kwartaalbericht van Commerzbank viel in minder goede aarde en werd afgestraft met een koersverlies van 3,7 procent.

Euro

De euro was 1,3917 dollar waard, tegen 1,3929 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 100,76 dollar.

Brentolie werd 0,5 procent duurder op 107,56 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven