Het Duitse industriële concern Siemens heeft de omzet in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar zien afnemen. 

De winst nam aanzienlijk toe ten opzichte van een jaar geleden, maar voldeed door diverse afschrijvingen niet aan de verwachtingen van marktkenners.

Siemens meldde woensdag een omzet van 17,5 miljard euro over het afgelopen kwartaal. Dat is bijna 2 procent minder dan een jaar eerder.

Het bedrijf zette een resultaat in de boeken van 1,6 miljard euro. Dat was 20 procent beter dan een jaar eerder, maar minder dan het bedrag van 1,8 miljard euro waar analisten gemiddeld op rekenden. Siemens moest voor ruim 300 miljoen euro afschrijven op energieprojecten in Canada.

Op koers

Topman Joe Kaeser gaf aan dat Siemens ''op koers ligt'' maar benadrukte dat het bedrijf ''nog veel te doen heeft om de operationele prestaties te verbeteren''.

Siemens maakte dinsdagavond de eerste stap van zijn nieuwe strategie bekend. Het concern kondigde onder meer aan de energietak van Rolls-Royce over te nemen.

Verder wordt het onderdeel dat gehoorapparaten maakt naar de beurs gebracht en zullen de activiteiten bij gezondheidszorg apart geleid gaan worden. Zo kan Siemens zich beter richten op de activiteiten bij energie en industrie.

Vorig jaar werd de verlichtingsdivisie Osram al afgesplitst en Siemens zou ook bezig zijn de logistieke divisie te verkopen.

Winstmarge

Het 167 jaar oude Siemens wil met de herindeling van zijn activiteiten een gestroomlijnder bedrijf worden en de winstmarge verhogen. De maatregelen moeten leiden tot een verhoging van de productiviteit met circa 1 miljard euro per jaar.

Het concern zou interesse hebben in een deal met de Franse branchegenoot Alstom. Daarbij zouden de Duitsers de energiedivisie van Alstom willen ruilen tegen de eigen treindivisie.

Siemens heeft nog geen formeel voorstel naar buiten gebracht. Het Amerikaanse General Electric heeft al een bod gedaan van ruim 12 miljard euro voor de energiedivisie van Alstom.

Beleggers in Frankfurt reageerden woensdag positief op de plannen van Siemens. Het aandeel stond bijna 3 procent hoger.