ING heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 1,9 miljard euro geleden, na een winst van dezelfde omvang een jaar eerder. 

Dat meldt het financiële concern woensdag.

Het verlies werd met name veroorzaakt door een afboeking op de waarde van het belang dat ING nog heeft in zijn Amerikaanse verzekeringsdochter ING US, het huidige Voya, die vorig jaar in New York naar de beurs werd gebracht.

De afboeking drukte het resultaat met 2 miljard euro. Ook is een eenmalige pensioenlast van 1 miljard euro in de cijfers verwerkt.

Geschoond voor eenmalige posten kwam de winst voor belastingen uit op 1,4 miljard euro, tegen 1,6 miljard euro in het eerste kwartaal van 2013. De onderliggende nettowinst daalde van 1,2 miljard naar 988 miljoen euro.

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden, de verzekeringstak van ING, zag de winst juist flink stijgen. Met 274 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar kwam de winststijging uit op ruim 61 procent.

Ralph Hamers, ceo van ING, zegt dat Nationale Nederlanden vooruitgang heeft geboekt voor de naderende beursgang van de verzekeraar deze zomer.

Voordat die stap wordt gezet, versterkt ING de kapitaalpositie van Nationale Nederlanden met 850 miljoen euro. Hierdoor zijn er bij de beursgang alleen bestaande aandelen beschikbaar, aldus de bank.

Hamers spreekt van "een sterk begin van het jaar."

Verwachtingen

Analist Cor Kluis van Rabobank schrijft over licht positieve kwartaalresultaten. De bank en het verzekeringsbedrijf presteerden volgens Kluis een fractie beter dan de markt in doorsnee verwachtte.

Bij het bankbedrijf was zowel het renteresultaat van ruim 3 miljard euro als het kostenniveau van 2,2 miljard euro volgens Kluis in lijn met de verwachtingen. De voorzieningen voor kredietverliezen vielen met 468 miljoen euro lager uit dan de markt gemiddeld had voorzien, dankzij economisch herstel in de Benelux.

De kapitaalbuffer van ING Bank is volgens Rabobank duidelijk groter dan voorzien. Het kernkapitaal, berekend volgens de regels van Basel III, stond eind maart op 10,1 procent van de totale risicogewogen activa. Kluis had gerekend op 9,6 procent.

Risicokosten

Ook KBC is te spreken over de ''solide'' onderliggende resultaten van ING. Analist Matthias De Wit wijst met name op de daling van de risicokosten. De kapitaalinjectie in Nationale-Nederlanden is volgens hem een kleine negatieve verrassing, omdat KBC veronderstelde dat de kapitaalpositie van de verzekeringstak al sterk genoeg was.

Rabobank behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 13 euro. Ook KBC raadt klanten aan het aandeel te kopen, en heeft de richtprijs op 13,30 euro staan. Het aandeel zakte dinsdagochtend 0,5 procent tot 10,13 euro in een 0,2 procent lagere AEX.