Bodemonderzoeker Fugro is in gesprek met de Australische autoriteiten over mogelijke hulp bij de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. 

Dat bleek dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Of Fugro daadwerkelijk wordt ingeschakeld bij de actie, is nog niet te zeggen, zo liet een woordvoerder van de onderneming weten.

De zoektocht naar het vermiste toestel, dat begin maart van de radar verdween, gaat volgens Fugro nu over van de Australische marine naar de civiele autoriteiten. Daar zit Fugro bij aan tafel om over de mogelijkheden te praten. Op wat voor termijn duidelijk is of een opdracht wordt verstrekt, is niet te zeggen. "Er zullen tenders komen, er worden prijzen ingediend'', aldus de woordvoerder.

Fugro heeft schepen beschikbaar en heeft de mogelijkheid om met speciale apparatuur tot circa 3000 tot 4000 meter diepte te zoeken. Het bedrijf heeft op dit moment echter geen robots die naar de zeebodem kunnen worden gestuurd. "De dieptes die nu genoemd worden, van 5000 tot 6000 beter, dat zijn er maar heel weinig die dat kunnen. Dat zou voor ons een probleem worden'', lichtte de woordvoerder toe.