De Amerikaanse leverancier van kantoorartikelen Office Depot heeft in het eerste kwartaal van 2014 verlies geleden en verwacht de komende jaren vierhonderd winkels te sluiten. 

Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Office Depot boekte vorig kwartaal een nettoverlies van 109 miljoen dollar (78 miljoen euro). Dit kwam onder meer door de kosten die werden gemaakt voor de fusie met branchegenoot Officemax eind vorig jaar.

De omzet van het bedrijf zakte, gecorrigeerd voor de overname, met 3 procent tot 4,5 miljard dollar.

Constatering

Office Depot heeft zijn winkelbestand de afgelopen tijd tegen het licht gehouden. Daarbij werd geconstateerd dat in de periode tot en met 2016 de deuren van vierhonderd Amerikaanse filialen kunnen worden gesloten. 

Dit jaar verdwijnen naar verwachting honderdvijftig winkels, waarvan de meeste in het laatste kwartaal. De operatie moet het bedrijf in totaal 75 miljoen dollar aan besparingen opleveren.

Het concern verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven en dat de omzet zal dalen. Doordat sommige voordelen van de samensmelting met OfficeMax eerder zichtbaar zijn dan gedacht, komt de operationele winst dit jaar wel iets hoger uit dan voorspeld.

Besparingen

De totale besparingen door de fusie lopen naar verwachting op tot 675 miljoen dollar in 2016.

De kantoorartikelenhandelaar is in 58 landen actief en heeft in totaal ruim tweeduizend winkels. Daarvan staan er 353 buiten de Verenigde Staten.

Het bedrijf gaf eerder al aan dat de 92 winkels van OfficeMax in Mexico naar verwachting later dit jaar aan een samenwerkingspartner worden verkocht.